Företagets namn Verksamhetstid
Grahns bageri |
1943-1946 |
Grahns eftr. |
1946-1950 |
Käcks bröd |
1950-1967 |
Initiativtagare/ägare
Hugo Grahn (1894-1950) |
1943-1943 |
Evert Gurne (1919-1954) |
1943-1944 |
Ragnar Käck (1916-1996) |
1944-1952 |
Curt Johansson (1904-1969) |
1952-1967 |
Geografiskt läge
Södra Kungsvägen 7
Historia
Hugo Grahn var född i på Stora Håven i Agnetorp. Hans föräldrar var statare. Efter några år flyttade familjen till Sanunsered i Daretorp där Hugo växte upp. Hugo utbildade sig till bagare och han arbetade som bageriarbetare i Mariestad på 1920-talet. År 1929 flyttade han till Skara och öppnade eget bageri. Bland de anställda fanns bl a den 17-årige systersonen Ragnar Käck. Grahn bodde kvar i Skara till i vart fall 1935. År 1937 återfinns han i Gustaf Adolfs socken. Hans sysselsättning där är inte känd. Åren 1938-1940 arbetade han som bagarmästare i Jönköping. Om han öppnat eget bageri där eller om han var anställd bagare har inte gått att utröna. År 1940 återfinns Hugo Grahn som hemmansägare i Huvudshem i Daretorp. Hur länge han var bonde där är oklart men någon gång under tiden 1943-1944 öppnade han ett eget bageri i Tidaholm, troligen med adress Södra Kungsvägen 7 i den lokal som blev ledig när Simons cykelverkstad flyttade till egen fastighet. Den 1 april 1944 överlät han enligt annons i Västgöta-Bladet sin bagerirörelse till en konditor från Gislaved vid namn Evert Gurne. Denne blev dock inte kvar så länge i Tidaholm utan flyttade till Ulricehamn där han arbetade som konditor igen. Hugo Grahn avled 1950 i Hova, 56 år gammal.
Systersonen Ragnar Käck övertog därefter driften av bageriet, troligen redan 1944. Han kom närmast från en anställning hos Björklunds bageri i Hjo. Till en början kallades bageriet för Grahns Bageri Eftr. men 1950 ändrades namnet till Käcks bageri. År 1952 valde Ragnar Käck att sälja bageriet och istället satsa på ett konditori i Huskvarna. Denna satsning föll inte så väl ut och efter två år återgick till bageriyrket. År 1956 fick han erbjudande att köpa Björklunds bageri i Hjo och han valde att flytta tillbaka till Hjo igen. Eftersom det gamla bageriets lokaler var utdömda flyttade han bageriet till annan lokal i Hjo. Detta blev grunden till Hjo Bageri som 1964 övertogs av dottern och mågen Britt-Marie och Lennart Colling, vilka drev det med stor framgång till år 2003 då det avyttrades. Efter överlåtelsen av Hjo bageri 1964 övertog Ragnar och sonen Bo ett bageri i Vänersborg. Ragnar avled 1996 i en ålder av 80 år.
Fjärde innehavaren till bageriet blev Curt Johansson. Curt kom från en bagarfamilj i Jönköping. Han drev bageriet i 15 år tillsammans med sin familj. 1967 lades bageriet ner. Curt Johansson avled i Tidaholm 1969. Han blev 65 år. Han son Chester berättar att det var långa arbetsdagar sex dagar i veckan. Man började baka vid tretiden på morgonen och höll på till slutet av eftermiddagen. På fredagskvällarna började man baka redan kl 22.00 för att allt bröd skulle vara ute i butikerna på lördagsmorgnarna. Både Curt och sonen Chester bakade men även övriga familjemedlemmar var involverade i företaget. Man utvecklade företaget genom att leverera även till Hjo och Sandhem t ex. Efter bakningen var det sonen Chester som körde ut alla varor till kunderna.
Produkter
Bageriprodukter
Fotografier
Anställda
Inga anställda är kända.
Källor
Muntliga uppgifter av Bo Käck, Britt-Marie Colling och Chester Johansson, runa i Västgöta-Bladet 1969, annonser i Västgöta-Bladet
Inventerare
Kjell Henrysson