Företagets namn Verksamhetstid
Konfektions AB Holmex 1933-1970
Initiativtagare/ägare
Göteborgs Konfektions AB i Göteborg
Geografiskt läge
Holma Helsinglands spinnerilokaler i Madängsholm 1933-1944
Ramstorps skola Tidaholm 1944-1970
Historia
Göteborgs Konfektions AB startade år 1933 en verksamhet i Holma Helsinglands tomma spinnerilokaler i dotterbolaget Konfektions AB Holmex. Att verksamheten förlades till Madängsholm var kommunalborgmästaren Carl Jesperssons försorg och var tänkt som en ersättning för de arbetstillfällen som förlorats när Holma Helsingland lades ned. Till en början anställdes omkring 25 sömmerskor. Inledningsvis syddes herrbyxor men sedan kom verksamheten att alltmer inrikta sig på blazers. Verksamheten växte och fler och fler anställdes. År 1944 togs beslutet att flytta verksamheten till Ramstorps gamla skola i Tidaholm. Som mest var arbetsstyrkan uppe i 110 personer. Fabriken blev offer för en strukturrationalisering år 1970. Göteborgs Konfektions AB fusionerades med ett företag i Uddevalla. I Uddevalla fanns ett mycket stort behov av arbetstillfällen för kvinnor varför det bestämdes att verksamheten skulle koncentreras till den orten. Tidaholmsfabriken ansågs ligga för ocentralt trots att den gick mycket bra. Vid nedläggningen hade företaget 85 anställda.
Platschef var Tage Stenberg (1916-2008) som var född i Suntak. Han har berättat att han läste på Hermods och utbildade sig till konfektionstekniker. Han fick därefter anställning hos Göteborgs Konfektions AB. Han utsågs till platschef för den nya verksamheten i Madängsholm trots sin låga ålder och han var kvar som ansvarig ända till nedläggningen. Efter nedläggningen fick Stenberg erbjudande om arbete i Spanien men han tackade nej och tog istället anställning som planeringsingenjör på Tidaholms-Verken där han stannade till sin pensionering.
Efter nedläggningen såldes aktiebolaget, som ägde själva fastigheten, till Gottfrid Fransson som ändrade namnet till Möbel Köp AB och som flyttade sin möbelförsäljning till Ramstorps skola.
Produkter
Kläder för män, herrbyxor och blazers. Ett eget märke var Pingvin.
Fotografier
Anställda
Platschef Tage Stenberg
Verkmästare Nils Ljunggren
Ruth Sandström
Källor
Muntliga uppgifter av Tage Stenberg
Artiklar i VB 1970
Svenska Stadsmonografier: Tidaholm mfl, 1954, s 407
Inventerare
Kjell Henrysson