Företagets namn Verksamhetstid
Tidaholms Bageri 1923-1974
Initiativtagare/ägare
Valter Andersson (1897-1974) |
1923-1924 |
Einar Johansson (1899-1977) |
1923-1974 |
Geografiskt läge
I gårdsbyggnad på Västra Drottningvägen 4
Historia
Både Valter Andersson (Ramklint) och Einar Johansson var från Mönsterås och båda var bagare där. År 1923 valde de att flytta till Tidaholm och starta Tidaholms bageri. Troligen övertog de den verksamhet som drivits av G W Lindevall i samma lokaler. Redan samma år öppnade de filial med adress Norra Kungsvägen 12. Enligt annons från 1923 saluförde man ”Matbröd, Franska bröd, Wienerbröd, Kaffebröd samt stor sortering av extra gott Småbröd” Man sålde även konfekt.
Valter Andersson var tydligen den som var konditor medan Einar var bagare. Samarbetet dem emellan blev bara ettårigt. I augusti 1924 anmäldes att Einar Johansson fortsatte rörelsen ensam. Valter flyttade till Virserum där han öppnade konditori och kafé. År 1931 flyttade han dock till Lund och öppnade konditori och antog namnet Ramklint. Ramklints konditori i Lund finns fortfarande kvar. År 1926 gifte sig Einar med Lissie Engström som också var från Mönsterås. De måste ha känt varandra sedan ungdomen.
Tidaholms Bageri blev med åren stadens främsta leverantör till speceriaffärerna och lanthandlarna när det gäller matbröd och skorpor. Enligt uppgift omfattade rörelsen under 1920-1940-talen även det café som fanns inrymt utmed Västra Drottningvägen i den sk Rhodinska fastigheten.
Einar avvecklade sin rörelse den 1 maj 1974 efter drygt 51 års verksamhet. Både Einar och Lissie avled 1977 med åtta månaders mellanrum.
Produkter
Matbröd och skorpor
Fotografier
Anställda
Inga anställda är kända
Källor
Vårt dagliga bröd - tidaholmsbygdens bagerier, kaféer och konditorier under 100 år, Tidaholms museum 1994, Handelsregistret för Tidaholm s 316, Artikel i Västgöta-Bladet 27 april 1973 samt annonser. Meddelande från Lars Ramklint, Malmö, son till Valter Ramklint.
Inventerare
Kjell Henrysson