Företagets namn                                                         Tidsepok

Tidafors Snickeriverkstad                         1934-slutet av 1950-talet

Ägare                 

Arvid Andersson 1897-1968                                                      1934-1950-talets senare del

Adress

Åvägen-Ångarpsvägen mitt emot statarbostaden Stenbacken nära bron vid Kullö

Historia

Arvid Andersson, född i Tidaholm 1897, arbetade på 1920-talet på Tidaholms bruks snickerifabrik. Därefter arbetade han en tid på Hellidens Vattenpass- & snickerfabrik men återgick till brukets snickerifabrik tills denna stängde på 1930-talet.

Arvid och fadern Gustav Anderson började i liten skala att tillverka lieorv, räfsor, klädhängare mm. De tillverkade även jojon ”Boy” som blev mycket populär. Tillverkningen skedde i uthuset till den av fadern ägda fastigheten Tidafors. ”Gusten”, som fadern kallades, cyklade runt i bygderna och sålde produkterna.

År 1936 byggde man en ny verkstadsbyggnad på en angränsande tomt. Tillverkningen utökades och ändrades till möbler. På första våningen fanns alla snickerimaskinerna och på ovanvåningen tapetserar- och bonarverkstad. Som mest hade man ett 10-tal anställda.

De färdiga möblerna fotograferades och man gjorde produktplanscher som användes vid försäljningen. Arvid reste sedan runt i landet till olika möbelhandlare. Först på motorcykel sedan per tåg och på 1950-talet med bil. Möblerna levererades genom att de sålda och emballerade möblerna drogs på en cykelkärra till järnvägsstationen i Tidaholm.

Möbeltillverkningen upphörde i slutet av 1950-talet. Arvid öppnade istället en liten möbelaffär på Torggatan 14. Firman kallades ”Tidafors Möbler”. Försäljningen upphörde 1964. Snickerimaskinerna såldes och industribyggnaden användes därefter till lager. Byggnaden revs 1972 och virket återanvändes delvis till en intilliggande nybyggnad.

Produkter

Bokhyllor, bord, skåp, stoppmöbelsstommar, stolar och fotöljer. Det finns inga kända möbler kvar efter produktionen.

  • tidaforssnickeriTidafors Snickeriverkstad
  • annons1945Annons från 1945
  • annons1945bAnnons från 1945
  • arvidmartaanderssonArvid och Märta Andersson
  • runaDödsruna Arvid Andersson
  • annons1961Annons från 1961

Anställda

?

 Källor

Muntliga uppgifter av syskonbarnet Gunhild Andersson

Inventerare

Kjell Henrysson